PSV Delflandruiters is opgericht in 1950. Een groep bevriende boeren wilde destijds graag een rijvereniging oprichten om met hun werkpaarden te lessen en wedstrijden te rijden. Op 2 juni 1950 is door deze groep vrienden in Wateringen de Landelijke Rijvereniging Delfland Ruiters opgericht. Oprichters van de vereniging waren (in ieder geval): Arend Verhagen (voorzitter), Niek Duijvestein, Willem Duijvestein, Arie van Woerden, Pleun van Woerden en Koos Hofstede.

In de beginjaren van de vereniging bestond de Delflandruiters uit circa 12 tot 15 rijdende leden. De eerste jaren bedroeg de jaarlijkse contributie 450 gulden per jaar. Dit lijkt misschien veel, maar hiervoor had je twee keer in de week les (en niet een schamel uurtje, maar je had dan echt de hele avond les) er reden meestal 12 tot 15 ruiters mee in deze lessen. Van je contributie werd ook het inschrijfgeld voor de concoursen betaald en het transport hiernaar toe (niemand had toen een eigen trailer maar de vereniging huurde dan een vrachtwagen en dan ging je met zijn allen de hele dag op pad). Als je op een concours prijzengeld won, ging dit terug in de kas van de vereniging.

 

Foto 1: Rit bij Meyendel met DLR-leden (omstreeks 1950) Foto 2: v.l.n.r. Riet de Haan, Nel Hofstede, Henny Duijvestein (omstreeks 1950)

 

Foto 3: Z viertal o.l.v. Heer Wilbers v.l.n.r. Gerard Duyvestein, Riet de Haan, Henny Duyvesteijn, Tini van Antwerpen (omstreeks 1965) Foto 4: Delflandruiter-achttal in Stopwijk (1957)

 

Locaties
Door de jaren heen hebben de Delflandruiters op verschillende locaties de activiteiten georganiseerd.
Het eerste terrein waar de Delflandruiters lesten was het terrein van Geert Olsthoorn, aan de Noordweg in Wateringen (de plek waar nu het Velo-sportpark is). Na jaren van lessen in weer en wind waren de leden van de Delflandruiters het erover eens dat er een binnenmanege moest komen. In 1963 hebben de Delflandruiters daarom het initiatief genomen de Delflandruiter-manege-vereniging op te richten. Als lid (maar ook als niet-lid) kon je destijds aandelen van de binnenmanege kopen, deze aandelen waren 1000 gulden per stuk. Toen er genoeg aandelen waren verkocht kon de binnenbak gebouwd worden.
De binnenbak die destijds is gebouwd zal bij velen bekend zijn…, het is namelijk de huidige binnenbak van Hippisch Centrum Westland. Rond 1980 is de binnenbak verkocht.

In de afgelopen zestig jaar hebben de Delflandruiters heel wat verschillende thuislocaties gehad. Zo zijn onder meer de volgende locaties gebruikt voor activiteiten van de Delflandruiters: het land van Geert Olsthoorn, Hippisch Centrum Westland, Polanerduin, De Arckelhoeve, Trainingsstal De Hoeve, Manege Middenhof in Maassluis (m.n. clinics), het landje bij Riet de Haan (m.n. clinics) en de ValiantHoeve (m.n. clinics).

 

Vaandel
Vroeger waren de Delflandruiters in het bezit van een verenigingsvaandel. Het vaandel is helaas een aantal jaren geleden verdwenen. Mocht u het vaandel op onderstaande foto herkennen en weten waar het is, stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Jubileum Centaur
Ter ere van het 60-jarig  in 2010 is een speciale jubileum-uitgave van de Centaur verschenen. In deze Centaur kan je nog veel meer lezen over de historie van de Delflandruiters. Deze jubileum-Centaur kan je vinden door op onderstaande afbeelding te klikken.